EL MAS CLARELLA

Un mas mil·lenari que ha patit guerres, terratrèmols, moments de abandó, reconstruccions i rehabilitacions. Un mas carregat d’història.

Naixement i Transformacions

A finals del segle IX, entre les serres de granit erosionat que abracen el pintoresc poble de Santa Maria de Besora, va néixer l’estructura del que aviat seria el primer Mas Pujolons. Els boscos circumdants van ser abatuts per obrir pas a les primeres parcel·les de conreu, que van donar vida, al seu torn, als primers camps de blat, ordi i vinya. Són els monjos de la parròquia de Santa Maria i els comtes del castell de Besora qui, l’any 1245, lloen la prominència del mas en els primers documents històrics que hi fan referència, alhora que en subratllen la influència de la família que l’ocupava.

Però el pas del temps no va ser amable amb la seva estructura original, i les transformacions han estat nombroses al llarg dels segles. Del mas original, poc en resta avui en dia. La transformació més significativa data de l’any 1657.

En un període d’abundància i expansió es va realitzar una ampliació que va duplicar l’espai habitable i va construir l’actual planta quadrada i una imponent cúpula central amb lluminària . També va ampliar les estances de la casa i hi va afegir un gran estable voltat. S’atribueixen a Josep Morató, mestre d’obres i arquitecte de la nissaga d’Arnau Maraut, coneguda família d’arquitectes i escultors del Bearn francès establerta a Catalunya, aquestes últimes obres del mas.

La segona gran transformació va tenir lloc el 1846, amb una extensió i reconstrucció de la masoveria, mentre que la planta superior de la casa principal va ser reconvertida en escola primària. El 1892 s’hi afegí una capella i sobre l’era es construeix un ampli pati.

Recentment, Brad i Teresa, amb molta cura i meticulositat, han dut a terme una rehabilitació integral del Mas Clarella, gràcies a la qual li han retornat la majestuositat perduda. 

A la foto superior hi podem veure l’entrada, on una parra de forja, obra d’Enric Pla Montferrer, forjador de la basílica de la Sagrada Família, dona la benvinguda al mas.

El Portic i el Picaporta

Al segle XV, Catalunya va ser sacsejada per un devastador terratrèmol que es va desfermar el 2 de febrer de 1428, dia de la Candelera,  i que va provocar centenars de morts arreu de Catalunya. Les cases i les esglésies van ser engolides per la terra en una desoladora jornada.
Com moltes altres famílies, els Pujolons es van veure obligats a reconstruir part del seu mas arran de la tragèdia. Poc després, aquest mas seria batejat com a Mas Clarella, com a resultat de l’enllaç entre la filla gran de la família Pujolons i Jaume Clarella, un bracer de total confiança dels amos.
Tanmateix, la primera transformació significativa de l’estructura del mas va tenir lloc a mitjans del segle XVII. Per a la família Clarella, aquesta va ser una època de gran productivitat. El 1657, tot aquest augment de producció va fer que també el mas tripliqués la seva envergadura.
Avui en dia, d’entre tots els vins que es produeixen al celler del Mas Clarella, una de les varietats insignes és el riesling. A la seva etiqueta, s’hi mostra el picaporta de la porta principal que s’obre cap al sud. Aquest element de ferro forjat, que ha sigut utilitzat per demanar entrada al mas durant més de tres segles, il·lustra avui un dels vins que narren la grandesa del Mas Clarella.

Els Arcs

Al llarg dels segles, l’essència humana ha quedat impresa en cada pedra i en cada racó de les terres i els murs del Mas Clarella; des de les feixes meticulosament arrenglerades que abracen els seus voltants, on s’han conreat cereals, vinyes i oliveres durant generacions, fins als elegants detalls de lluminàries, arcs i portals que han protegit i acollit les generacions de persones que hi han viscut.

L’any 1892, es va erigir una capella dedicada a la Mare de Déu del Roser, adossada a l’edifici principal i amb accés directe des de la mateixa llar, beneïda per l’arquebisbe de Roma. L’accés a aquest santuari es duia a terme a través d’una terrassa de bells arcs que donava a l’interior de la casa.

Avui, aquests mateixos arcs, com a emblema de la bellesa que encarna el Mas Clarella, acompanyen un dels vins més exquisits produïts en aquest racó de món: el pinot noir, una varietat d’origen francès. Aquest vi negre ens convida a admirar les panoràmiques dolces que es contemplen des dels seus arcs, a rememorar els instants de placidesa que tants han gaudit des d’aquest mirador, i a reconèixer el refugi espiritual que ha proporcionat la capella del Roser al llarg dels anys. A final dels anys vuitanta, la família Barrado va coronar aquest santuari amb la construcció d’un campanar, que ara s’alça amb majestuositat sobre la capella.

1 – Mas Clarella

2 – Capella del Roser

3 – Masoveria

4 – Celler

5 – Camp de la Font

6 – Camp Estret

7 – Camp del Molí

8 – Camp del Brau

9 – Camp del Bosc

10 – Camp del Riu

11 – Oliveres

12 – Masos